Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ. ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΣΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ.
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ:
1. ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΣΑΜΕ( ΙΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΙΛΗΤΟΥ,...... ΜΑΧΗ ΠΛΑΤΑΙΩΝ, ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΜΥΚΑΛΗΣ)
2. ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΣΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ
3. ΠΟΤΕ ΕΓΙΝΕ Η ΚΑΘΕ ΜΑΧΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΑΧΗ
4. ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΣΤΗ ΜΑΧΗ

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Με ένα τρίγωνο στη Σελήνη

Εγώ, ο Σώτος, εκείνο το βράδυ είδα το πιο παράξενο όνειρο της ζωής μου. Τότε που το έβλεπα βέβαια δεν ήξερα ότι βλέπω όνειρο. Τόσο ζωντανό ήταν. Όταν ξύπνησα το κατάλαβα.
Ήμουν κάπου. Δεν ξέρω πού. Το φεγγάρι ήρθε και γέμισε τα χέρια μου με κίτρινη σκόνη. Αισθάνθηκα ανάλαφρος σαν γαζία. Τόσο ανάλαφρος που άρχισα να ανεβαίνω με μεγάλη ταχύτητα προς τον ουρανό.

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Ζαβολιές του Παλιού Χρόνου

 της Γαλάτειας Γρηγοριάδου – Σουρέλη.
(Πώς ο παλιός χρόνος προσπάθησε να μείνει περισσότερο χρόνο στο θρόνο του, χωρίς όμως να τα καταφέρει.)
Το  παράθυρο ήταν κλειστό γιατί έξω χιόνιζε κι ο χρόνος είχε γεράσει και κρύωνε, Από το κλειστό όμως παράθυρο ακού­γονταν τα κάλαντα που λέγαν τα παιδιά στους δρόμους:
"Πάει ο παλιός ο χρόνος..."
Ο γέρο χρόνος μας, δεν είχε κουσούρια. Ήταν αξιοπρεπής, σοβαρός, μετρημένος. Εντελώς, εντελώς μετρημένος. Είχε 365 μέρες! Απόψε όμως σκέφτεται να κάνει χίλιες ζαβολιές για να μη φύγει. Γιατί, δε θέλει να φύγει ο παλιός ο χρόνος.