Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Μήλο: Το μαγικό φρούτο

της Φωτεινής Σιγανού
Φθινόπωρο  πια, και ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα μας, είναι το μήλο
Το μήλο είναι ένα φρούτο, που οι Έλληνες το γνωρίζουν από πολύ παλιά. Αν ψάξουμε στην ελληνική μυθολογία θα δούμε ό­τι ο Πάρης έδωσε το μήλο στην όμορφη Αφροδίτη και αυτό ήταν αιτία να ξεκινήσει ο πόλεμος της Τροίας.
Επίσης είναι γνωστός ο άθλος του Ηρακλή, που αναγκάσθη­κε να κλέψει τα μήλα των Εσπερίδων.
Πέρασαν επίσης στην ιστορία τα μήλα του Ιππομένη που ήταν αιτία να κερδίσει στο τρέξιμο την Αταλάντη και να την παντρευ­τεί.
Δεν ήταν μόνο οι κοινοί θνητοί και οι ήρωες που αγαπούσαν τα μήλα, αλλά και οι θεοί του Ολύμπου τα λάτρευαν. Ο Δίας εί­χε το δικό του δένδρο, που το πρόσεχαν οι Εσπερίδες. Και φυ­σικά, μην ξεχνάμε την ιστορία του Αδάμ, της Εύας και του μή­λου.
 Η μηλιά είναι ένα δένδρο που φθάνει σε ύψος τα 6-8 μέ­τρα. Στη χώρα μας η παραγωγή των μήλων είναι μεγάλη και ό­λες οι ποικιλίες είναι πολύ καλής ποιότητας.
Σε κάθε 100 γραμμάρια μήλου κατά μέσω όρο υπάρχουν: 85 γραμ. περίπου νε­ρού, 0,2 γρ. από πρωτεΐνες, 0,1 γρ. λιπαρά, 11 γρ. από σάκχαρα (διαφόρων ειδών) μεταξύ των οποίων, φρουκτόζη και γλυκόζη. Υπάρχουν επίσης 2 γρ. από ίνες, και περιέχουν μόνο 45-50 θερμίδες.
Υπάρχουν επίσης 4 γρ. από στοιχεία όπως φώσφορος, θείο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρος, νάτριο, κάλιο και ίχνη από χαλκό, ιώδιο, κ.α. Το μήλο είναι πλούσιο επίσης σε βιταμίνες:  C, ΡΡ, Β1, Β2, Α. Το φρούτο και οι φλούδες του περιέχουν επίσης πολλά στοιχεία που του δίνουν την καταπληκτική γεύση και το άρωμα του. Το μήλο ανανεώνει τους ιστούς και δημιουργεί μια γενική ευεξία.
Ένα μήλο για πρωινό, αποτοξινώνει τον οργανισμό, ενώ ένα μήλο με­τά το γεύμα βοηθάει την πέψη.
Όταν τρώμε μήλα μετά το γεύμα μας με την φλούδα τους (αφού πρώτα τα έχουμε πλύνει καλά καθαρίζει και ασπρίζει τα δόντια μας και βοηθάει τα ού­λα μας. Ένα μήλο το βράδυ, πριν να κοιμηθούμε βοηθάει να έχουμε καλό ύ­πνο.
Όταν επίσης μας πονάει ο λαιμός μας μπορούμε να κάνουμε γαργάρες με υγρό που έχουμε πάρει από το βράσιμο 3 μήλων (σε μικρά κομμάτια) μέ­σα σ' ένα λίτρο νερού.
Από τα παραπάνω φαίνεται ότι η αξία του μήλου είναι πολύ μεγάλη. γι' αυτό και ο λαός μας λέει: "Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέ­ρα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: